Kyrkplatsen Södra Säm

Ulricehamns Kommun

Träkapell från 1100-talet.

På en skifteskarta över Säms by från 1710, kan man se att det ett par hundra meter från den medeltida kyrkoruinen i Södra Säm, finns en rektangulär markering och en föklarande text: "en gammal förfallen kyrkiogård". Arne Johansson som är uppvuxen i trakten och har ett stort hembygdsintresse, tyckte detta var spännande och kontaktade arkeolog Claes Theliander.. Ett arkeologiskt projekt tog då form, vilket inleddes med en utgrävning på platsen i september 2009.

Tvillingkyrkor

Det är ovanligt att två medeltida kyrkor ligger så nära varandra på landsbygden. "Tvillingkyrkor" finns belagt på några få platser i Västergötland, t.ex. Gökhem på Falbygden..

Fynd och datering

Man fann spår i marken efter en stolpkyrka i trä. Byggnadssättet innebar att man i varje hörn satte en grov stolpe som höll upp taket.Grundsyllstockarna vilade på en rad stenar. Stolpkyrkor finns bevarade i Norge än idag. I marken såg arkeologerna stolphålen som mörkare färgad jord, vilket beror på att trä förmultnat där och påverkad jorderns utseende. Inga gravar hittades vid undersökningen 2009, ej heller kulturlager eller fynd som kunde knytas till byggnaden. Kapellet hat troligen inte brunnit. Ett tegelfynd i en ränna antyder att byggnaden kan ha rivits edter 1200-talet mitt, men teglet kan ha hamnat där senare.

Byggnadens funktion

Kapellet var ingen församlingskyrka eftersom gravar saknades. Man kan tänka sig att den var ett kapell för resande och pilgrimer som färdatsi Ätrans dalgång. Eller så har platsen för kapellet haft en speciell rituell betydelse, att man tillbett något lokalt helgon här eller att kapellet markerar dödsplatsen för någon prominent person.

Rekonstruktion av grunde gjord 2016

För att markera ut platsen där kapellet legat, började man 2014 att planera för en fullskaligt rekonstruktion av byggnadens syll och grundstockar. I nordvästra hörnet visas en detalj hur väggen troligtvis har sett ut. Ritning och tillverkningen av träkonstruktionen är utförd av byggnadsarkeolog och timmerman Magnus Sjöholm. Rekonstruktionen invigdes på kulturarvsdagen 2016.

Källa: Skylt på platsen

Koordinater: 57.65075, 13.39594

Fotodatum 20240221

Publicerad 20240330

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder

23 Bilder